електронна адреса
office@utcc.gov.ua
адреса
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7

Вимоги до донора крові

03.10.2024
Вимоги до донора крові

Для забезпечення безпеки та здоров’я донорів крові та компонентів крові, а також їх реципієнтів, в Україні встановлені обов’язкові вимоги до медичного обстеження донорів крові та компонентів крові для надання допуску до здійснення донації чи відсторонення (постійного або тимчасового) від виконання донорської функції.

Всі вимоги до процесу медичного обстеження викладені у Порядку медичного обстеження донорів крові та компонентів крові, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 серпня 2005 року № 385 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08 лютого 2021 року № 207).

Основні вимоги включають вікові обмеження, відповідність по масі тіла, вимоги до стану здоров’я, спосіб життя та тимчасові протипоказання до донорства. 

Донором крові може стати будь-який дієздатний громадянин України, іноземець чи особа без громадянства, яка має посвідку на постійне проживання на території України, віком від 18 років. Донори віком понад 60 років, які здають кров вперше, отримують допуск до донорства за рішенням лікаря суб’єкта системи крові, понад 65 років з дозволу лікаря суб’єкта системи крові, що надається під час кожного відвідування 

Зверніть увагу!

Не плануйте донацію на день набуття 18-річчя, адже юридично допустити до донації особу, яка виявила бажання стати донором, можуть лише на наступний день після дня народження, зазначеного в документах. 

Зверніть увагу!

Вага донора на момент донації має бути не меншою 50 кг. 

Деякі суб’єкти системи крові мають дещо вищі вимоги до ваги, тому рекомендуємо уточнювати дані вимоги перед плануванням донації.

У донора має бути свідоме бажання стати донором, гарне самопочуття, відсутні тимчасові чи постійні критерії для відсторонення від донорства.

Перевірте критерії для постійного відсторонення від донорства

Серцево-судинні захворювання – не можуть бути донорами люди з активними або минулими серйозним серцево-судинними захворюваннями, крім повністю вилікуваних вроджених патологій. 

Серйозні захворювання центральної нервової системи в анамнезі також є підставою для відсторонення донора.

Патологічна схильність до кровотеч – не можуть бути донорами крові особи з коагулопатією в анамнезі. 

Багаторазові випадки синкопе або судоми в анамнезі так само є причиною недопуску. За винятком судом в дитячому віці, або якщо пройшло щонайменше три роки з дати останнього прийняття протисудомних препаратів за відсутності рецидивів.

Шлунково-кишкові, сечостатеві, гематологічні, імунологічні, метаболічні, ниркові захворювання або захворювання дихальної системи. 

Цукровий діабет (за умови лікування інсуліном та інших препаратів), вживання препаратів при ендокринних захворюваннях у разі порушення функції є приводом для відводу донора. 

Інфекційні хвороби, що ведуть до постійного відсторонення: гепатит В, за винятком осіб з негативним результатом дослідження на поверхневий антиген вірусу гепатиту В (HBsAg), з підтвердженим імунітетом, гепатит С, ВІЛ-1/2, Т-лімфотропний вірус людини І/II типу (HTLV-I/II), Бабезіоз*, Кала-азар (лейшманіоз)*, Trypanosomiasis cruzi (хвороба Чагаса)*. 

Злоякісні захворювання, за винятком раку in situ з повним одужанням також є протипоказанням.

Трансмісивна губчаста/спонгіформна енцефалопатія (ТГЕ) (наприклад, хвороба Кройцфельда-Якоба, варіант хвороби Кройцфельда-Якоба): люди з сімейним анамнезом, що робить їх схильними до ризику розвитку TГЕ, або особи з трансплантованою рогівкою або твердою мозковою оболонкою, або особи, які проходили лікування лікарськими засобами, виробленими з гіпофіза людини; у випадку варіанта хвороби Кройцфельда-Якоба можуть бути рекомендовані додаткові запобіжні заходи

Будь-які випадки вживання непризначених лікарем внутрішньовенних або внутрішньом’язових препаратів, у тому числі стероїдів і гормонів для бодібілдінгу є причиною відсторонення. 

Реципієнти ксенотрансплантатів також не можуть бути донором крові.

Особи з ризикованою сексуальною поведінкою, яка може призвести до захворювання серйозними інфекційними хворобами, що можуть передаватися через кров також не допускаються до донорства. 

Оперативні втручання з приводу резекції чи ампутації органа (крім апендектомії, холецистектомії) і трансплантації органів та тканин ведуть до усунення від донорства незалежно від давності захворювання і результатів лікування. 

 

Критерії для тимчасового відсторонення від донацій

Після інфекційної хвороби потенційні донори відсторонюються щонайменше на два тижні після дати повного клінічного одужання. Проте для інфекцій, наведених нижче, застосовуються інші періоди тимчасового відсторонення:

2 роки після дати повного підтвердженого одужання: 

Бруцельоз*,

Остеомієліт,

Лихоманка Ку, 

Туберкульоз;

Сифіліс* – 1 рік після дати підтвердженого одужання;

Токсоплазмоз* – 6 місяців після дати клінічного одужання;

Ревматична лихоманка – 2 роки з моменту зникнення симптомів, крім випадків наявності ознак хронічних захворювань серця;

Лихоманка з підвищеною температурою тіла – 2 тижні з дати зникнення симптомів;

Грипоподібні захворювання – 2 тижні після зникнення симптомів;

Малярія* – особи, що проживали в малярійних районах протягом перших п’яти років життя(3 роки після повернення з останнього візиту до будь-якого ендемічного району за відсутності симптомів захворювання може бути скорочений до 4 місяців, якщо результат імунологічного або молекулярно-геномного тесту негативний під час кожної донації,

                    – особи з малярією в анамнезі (3 роки після припинення лікування та відсутності симптомів. Допускаються лише за умови негативного результату імунологічного або молекулярно-геномного тесту), 

                    – особи без симптомів хвороби, які відвідували ендемічні райони (6 місяців після повернення з ендемічного району, лише у випадках негативного результату імунологічного або молекулярно-геномного тесту),

                    – особи з не діагностованою лихоманкою під час візиту до ендемічного району або протягом шести місяців після візиту (3 роки після зникнення симптомів; термін може бути скорочений до 4 місяців, якщо результати імунологічного або молекулярно-геномного тесту негативні);

Лихоманка Західного Нілу (*) – 28 днів після залишення зони ризику, у якій були випадки захворювання на лихоманку Західного Нілу, якщо результат індивідуального тесту на нуклеїнову кислоту (NAT) негативний. 

Також тимчасове відсторонення від донорства відбувається у випадках ризику отримання трансфузійно-трансмісивних інфекцій, зокрема: 

відсторонення на 6 місяців, або відсторонення на 4 місяці, за умови, що результат NAT-тесту на гепатит С негативний відбувається після: 

  • ендоскопічних дослідженнь з використанням гнучких інструментів, потрапляння чужої крові на слизову оболонку або уколу голкою;
  • трансфузії компонентів крові, трансплантації тканин або клітин людського походження;
  • значних оперативних втручань;
  • татуювання або пірсингу;
  • акупунктури, якщо процедуру не проводив кваліфікований спеціаліст із застосуванням стерильних одноразових голок;
  • тісного побутового контакту з хворими на гепатит В.

Вакцинація теж може бути приводом для тимчасового відсторонення від донорства, мова йде про такі випадки: 

Введені живі вакцини – відвід на 4 тижні, 

Інактивовані/убиті вакцини – без відсторонення, якщо стан задовільний, 

Анатоксини – без відсторонення, якщо стан задовільний,

Вакцини проти гепатиту А чи В – без відсторонення, якщо стан задовільний і не було контакту з джерелом зараження, 

Сказ – без відсторонення, якщо стан задовільний і не було контакту з джерелом зараження 1 рік, якщо після контакту з джерелом зараження проводилася вакцинація, 

Вакцини проти кліщового енцефаліту – без відсторонення, якщо стан задовільний і не було контакту з джерелом зараження.

Вагітність – тимчасове протипоказання для донорства крові. Також відсторонення від донацій триває ще 6 місяців після пологів або переривання вагітності, крім виняткових обставин і на розсуд лікаря. 

Незначні оперативні втручання потребують перерви на 1 тиждень. 

Стоматологічне лікування – незначне лікування у стоматолога або зубного гігієніста - відсторонення до наступного дня, зауважте, що видалення зуба, лікування кореневих каналів і подібне лікування вважається незначними хірургічним втручанням.

Позначені (*) критерії та періоди відсторонення не є обов’язковими, якщо донація використовується виключно для отримання плазми людини для фракціонування, що використовується для виробництва лікарських засобів чи плазми людини, що використовується для виробів медичного призначення для діагностики in vitro.

 

Мінімальні інтервали між донаціями становлять:

  • Для донації цільної крові — не частіше ніж один раз на 60 днів.
  • Для донації компонентів крові — зазвичай інтервал менший (приблизно 14 днів).

Наглядно інтервали між різними видами донорства (у днях) можна побачити в табличці

 

Наступні процедури

Назва процедури

Донація крові

Донація еритроцитів, 

аферез

Донація плазми, 

аферез

Донація тромбоцитів, 

аферез

Донація крові

60

60

30

30

Донація еритроцитів, аферез

60

60

30

30

Донація плазми, аферез

14

14

14

14

Донація тромбоцитів, аферез

14

14

14

14

Ці вимоги відповідають міжнародним стандартам та Директивам ЄС і створені для безпеки донора та реципієнтів.

 

Радимо також переглянути
Вимоги до донора крові
Вимоги до донора крові
В Україні встановлені обов’язкові вимоги до медичного обстеження донорів крові та компонентів крові для надання допуску до здійснення донації чи відсторонення (постійного або тимчасового) від виконання донорської функції. Ці вимоги відповідають міжнародним стандартам та Директивам ЄС і створені для безпеки донора та реципієнтів.
Докладніше
Вимоги до донора крові
Що не можна перед донацією крові
Якщо ти вирішив стати донором - це чудово! Але є кілька важливих речей, які варто врахувати. Для того щоб твоя кров могла рятувати життя, потрібно дотримуватися деяких простих правил, а краще взяти їх за звичку перед кожною донацією.
Докладніше
Бажаєте стати амбасадором донорства?
Якщо ти не можеш здати кров через вимушену перерву чи стан здоров'я, ти можеш бути корисним. Стань амбасадором донорства! Твої слова можуть надихнути інших на донаці. крові врятувати життя. Поширюй інформацію, ділися своїм особистим досвідом, розповідай про переваги і підтримуй тих, хто готовий допомагати. Разом ми зможемо зробити більше!
Бажаєте стати донором?
Донорство – добровільне, безплатне, але безцінне. Кожна твоя донація може допомогти врятувати три життя. Донорство крові вимагає небагато часу, але його значення безмежне. Це проста і благородна справа, яка робить тебе героєм для тих, хто цього найбільше потребує. Приєднуйся до спільноти донорів і відчуй радість від того, що ти справді змінюєш світ на краще