електронна адреса
office@utcc.gov.ua
адреса
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7

Національний банк України випустив монету присвячену донорству крові

Новини
04.07.2024
Національний банк України випустив монету присвячену донорству крові

Пам`ятна монета номіналом 5 грн випущена НБУ і присвячена благородній справі, яка демонструє вияв найвищої гуманності задля допомоги іншим, – донорству крові. Ця монета слугує даниною шани донорам, чий неоціненний внесок рятує життя і підтримує здоров’я нації. Вона символізує єднання, особливо у важкі часи, коли одна доза крові може стати рятівною одразу для кількох людей.

Характеристики монети: номінал – 5 грн, рік карбування – 2024,  діаметр – 35 мм, тираж – 50000,  метал – нейзильбер, художник – Куц Марина.

Монета вводиться в обіг з 14 червня 2024 року, придбати її можна буде з 10 липня. 

На реверсі монети на дзеркальному тлі праворуч розташований напис ЖИТТЯ, який стилізовано під систему для переливання крові з голкою. Цей елемент символізує процес забезпечення кров’ю судин, що зображені внизу ліворуч. Стилізована крапля та напис “життя” гармонійно поєднуються в назву монети – “Крапля життя”. Фактура матового тла, на якому розміщені всі ці елементи, символізує велику потребу в донорстві в умовах війни.

На аверсі монети в центрі композиції зображено об’ємну краплю крові, яку оточують схематичні фігури людей, з’єднаних рукостисканнями. Цей образ є свідченням благородної спільної мети – рятувати життя. Від кожної фігури до центру кола рухаються стилізовані краплі крові, які символізують особистий внесок у донорство кожного небайдужого. Угорі по центру розміщено малий Державний Герб України; написи УКРАЇНА (унизу під композицією), номінал 5 та графічний символ гривні (унизу праворуч), рік карбування – 20/24 (унизу ліворуч від фігур), а також логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч між фігурами).

Радимо також переглянути
Національний банк України випустив монету присвячену донорству крові
Здай кров з кумиром: Одеський ФК Чорноморець вирішив задонатити кров всім клубом
Футболісти і тренери прийшли здати кров у Одеську Обласну Станцію переливання крові.
Докладніше
Національний банк України випустив монету присвячену донорству крові
Понад 50 літрів крові зібрано під час дня донора під крилами літака
Захід було організовано Благодійним фондом “Солом’янські котики” разом з Національним авіаційним університетом за підтримки Українського центру трансплант-координації
Докладніше
Бажаєте стати амбасадором донорства?
Якщо ти не можеш здати кров через вимушену перерву чи стан здоров'я, ти можеш бути корисним. Стань амбасадором донорства! Твої слова можуть надихнути інших на донаці. крові врятувати життя. Поширюй інформацію, ділися своїм особистим досвідом, розповідай про переваги і підтримуй тих, хто готовий допомагати. Разом ми зможемо зробити більше!
Бажаєте стати донором?
Донорство – добровільне, безплатне, але безцінне. Кожна твоя донація може допомогти врятувати три життя. Донорство крові вимагає небагато часу, але його значення безмежне. Це проста і благородна справа, яка робить тебе героєм для тих, хто цього найбільше потребує. Приєднуйся до спільноти донорів і відчуй радість від того, що ти справді змінюєш світ на краще